Sākumlapa / Astroloģijas Raksti / Metodes un pētījumi / Par Vērsi un naudu

METODES UN PĒTĪJUMI

13. MAR

Par Vērsi un naudu

Nereti saka, ka nauda ir saistīta ar Vērsi. Senatnē tā uzskatīja. Bet vai mūsdienu nauda ir tāda pati kā senatnē?

Skaidrs, ka sākumā bija barteris - kā tas ir bērnībā, kad mēs mainam konfekti pret košļeni.
Bet pirmās naudas lomā [atkrībā no klimatiskajiem apstakļiem] bija kāda vispāratzīta vērtība, ekonomisti teiktu – vispieprasītākā “prece”.

Mūsdienās joprojām pastāv lopkopju ciltis, kuriem naudas funkciju pilda aitas (piemēram, šehseveni Persijā). Tā ir vistiešākajā nozīmē “dzīva nauda”, kuru var mainīt, cirpt, ēst, un turklāt, tā pati prot vairoties. Šajā sabiedrībā cilvēka materiālo labklājību raksturo viņa ganāmpulka lielums.

Dažādās pasaules vietās naudas funkciju pildīja kaltētas zivis, sāls, akmens [krams vai obsidiāns], no kura var izgatavot darbarīkus un ieročus. Un visbeidzot – metāls, kuram ir tā priekšroka, ka tam viegli piešķirt vienādu svaru un formu – jebkāda šāda veida nauda, protams, ir saistīta ar Vērša simbolismu. Un skaidrs, ka astroloģijas tradīcija radās tajos laikos. 

Taču lūk, ķīnieši, pirmie konstatēja, ka metāls, kā aprites līdzeklis, ir neērts un smags. Ķīna arī senatnē bija liela un biezi apdzīvota, tirgotajiem un nodokļu vācejiem bija jāceļo ar lieliem vezumiem, skaidrs, ka tas ir lēni un neefektīvi. Un ķīnieši pirmie izdarīja naudas revolūciju – sāka lietot naudas zīmes, papīra naudu.
Eiropā tas pats notika vēlak, kad izveidojās lielas valstis un pieauga iedzīvotāju skaits.
Taču vēl 18.gadsimtā Krievijas impērijā, kad M.Lomonosovs sacerēja slavas dziesmu par godu krievu ķeizarienes Elizabetes Petrovnas kronēšanai, tā viņam atlīdzināja ar vairākiem vara monētām piekrautiem vezumiem…

“Vērša nauda” pati bija acīmredzama, patstāvīga un taustāma vērtība.

Bet lai nopietni uztvertu vērtības simbolu – naudas zīmi, cilvēkiem ir jāuzticas sistēmai, kura naudas zīmes ievieš un uztur. Savukārt, sistēmai ir jāgarantē cilvēkiem naudas zīmes vērtība.
Tiklīdz sistēma brūk, kā mēdz būt kara darbības zonās – nauda ātri zaudē nozīmi, un naudas lomā atkal atgiežas “taustāmās” vērtības – konservi, spirts, degviela, cigaretes, elektriskās baterijas...

Līdz ar naudas zīmju ieviešanu, katrs nākamais āttīstības solis dara naudu arvien netaustāmāku, notiek
arvien tālāka aiziešana no sākotnējā Vērša. Kad 19.gadsimtā Vērsī nonāca Plutons, papīra nauda tika piesaistīta zeltam (1867.g). Bet šī paša Plutona cikla ietvaros, kad Plutons iegāja Svaros (1971.g.) notika nākamā naudas revolūcija – nauda tika atrauta no piesaistes zeltam. Tā kļuva “peldoša”, dinamiska un balstīta uz kopējas norunas [Svari]. Nauda kļuva par tādu kā pasaules enerģiju, pasaules asinsriti, kas tiek kolektīvi veidota, regulēta, ārstēta. Visi tajā, vairāk vai mazāk, bet ir savstarpēji saistīti un savstarpēji ietekmējas.         

Nākamais solis naudas tēmā tika sperts, kad koplietošanā nonāca internets, līdz ar Plutona pāreju Skorpionā (1982-83.) un uzreiz radās pirmie internetbanku projekti. Pirmo reizi kļuva iespējams tikt klāt savam bankas kontam neizejot no mājas.
Plutona pāreja nākamajā zīmē - Strēlniekā (1995.g), sākumā sinhronizejās ar finansu krīzēm, taču naudas sasaiste ar internetu sāka attīstīties lavīnveidīgi. 

internets padarīja naudu vēl netaustāmāku.

Nākamā, diezgan klusa naudas revolūcija notika ar Plutona pāreju Mežāzī (2008.), kad parādījās kriptovalūta – ļoti ūdensvīriska ideja, nesaistīta ar valstīm un pasaules finansu sistēmu, taču jādomā, ka alternatīvas naudas formas izplatīsies pasaulē tikai pēc Plutona pāriešanas Ūdensvīrā (pēc 2023.g.).
Un ar Plutona pāreju Mežāzī [neunājot par krīzi] pasaulē aktivizējās naudas kontroles institūcijas, sāka pieaugt spiediens pret skaidru naudu, dažādās pasaules malās stājas spēkā dažādi skaidras naudas ierobežojumi. Papildus sparu procesam deva Saturna [Skorpionā] “recepcija” ar Plutonu [Mežāzī], kad pasaulē finansu kontroles institūcijas sāka karu ar nelegālo naudu un naudas atmazgāšanas shēmām. Šajā periodā notika vēl kāda klusa revolūcija – bankas vairs negarantē klienta konta konfidenciālitati.
Un lūk, Plutons tuvojas Saturnam (2019.,2020.g), un tas būs kaut kas līdzīgs minētajai Saturna un Plutona recepcijai un dos sparu naudas kontroles tendencēm. 

Kas ir acīmredzams: nauda ļoti jūtīgi reaģē uz Plutona kustību, aspektiem ar lēnajām planētām, un īpaši Plutona zīmju maiņām. Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem katra Plutona pāreja jaunā zīmē (1956, 1971, 1983, 1995, 2008) saistās ar finansu satricinājumiem, bet arī attīstību, protams.

Skaidrs, ka mūsdienu nauda pauž Plutona mājvietu - Skorpionu. Bet arī bez Vērša neiztikt, jo preču-naudas attiecības, tā ir Vērša-Skorpiona ass.
 
03.2018